Skrevet d. 28/8-19
Sommeren er så småt ved, ifølge kalenderen, at lakke mod enden. Dog viser det øjeblikkelige vejr os noget helt andet. Høj solskin pryder over os og temperaturerne sætter os på en prøve med hensyn til specielt at få trænet og spist, som vi måske gerne vil 😎
Sommeren er fantastisk på rigtig mange måder. Den giver os (forhåbentlig) sol og varme, en masse oplevelser, hygge og samvær samt fristelser i overflåd.
Sommeren kan bare et eller andet og har lige nøjagtig den charme, som vi længes efter år efter år 🌞
Selvom sommeren giver os så meget, så ved vi dog også af erfaring, at den i mange tilfælde også kan være på grænsen til yderst udfordrende for vores standhaftighed med træning og kost 😇
Vi oplever hvert år, at folk kommer til os efter sommeren med historier om hvor god en sommer det har været – hvilket jo er fantastisk.
Men alligevel så oplever vi også næsten lige så ofte, at de selv samme mennesker også har dårlig samvittighed over hvordan de har håndteret deres træning og kost.
Fristelserne har taget over og de gode intentioner forblev gode, uden at blive ført ud i livet. Øv øv, endnu en sommer gik på den måde 🤨
Men nu skal det være slut – uanset hvordan du har levet hen over sommeren, så kommer her 5 fede tips og tricks til igen at komme tilbage på sporet 🤩
Jeg vil give dig 5 fede tips og tricks til at få trænet og spist fornuftigt igen efter sommeren
1. Træn på det tidspunkt på dagen hvor du fungerer bedst
I dagligdagen hvor der skal tages hensyn til job, familieliv og fritidsinteresser, så planlægger vi ofte vores træning ind efter hvornår der er tid i kalenderen. Når vi har ferie er vi rigtig gode til ikke at planlægge i lige så stor grad. Det betyder ofte, at vi ikke får skemalagt træningen, hvilket kan føre til, at træningen slet ikke bliver gjort. Også selvom vi rent faktisk gerne vil.
Sørg derfor for at skemalægge din træning igen, ligesom før ferien, på det tidspunkt af dagen hvor du ved, at sandsynligheden for rent faktisk at få trænet er bedst.
2. Vær ambitiøs, men også realistisk med træningsvolumen
Der er flere parametre om sommeren der gør, at vi ofte lader være med at træne, ganske enkelt fordi vores ambitioner er for store. Det kan være ambitionerne for hvor ofte vi skal træne, hvor lang tid af gangen vi skal træne og med hvor stor en intensitet vi skal træne. Vi glemmer bare ofte, at sommeren byder på højere varmegrader, hvilket hurtigt kan dræne dig for energi. Manglende energi kan medføre nedsat træningslyst, kvalme og fysisk udmattelse ved for hård og for meget træning og dårlig samvittighed over ikke at kunne overskue at træne. Alle sammen ting, som bestemt ikke påvirker vores evne til at få udført træningen.
Sørg derfor for at være realistisk med hvor meget du reelt skal og bør træne både på den korte og den lange bane. Det vil i sidste ende give dig en bedre tilfredsstillelse.
3. Træn i et miljø, som du føler dig tilpas i
Du er medlem af et fitnesscenter, så selvfølgelig er det, det eneste rigtige sted du skal træne. Sikke da en ærgerlig tankegang. Vejret er lækkert, solen står højt på en lyseblå himmel, vinden giver dig et frisk pust – hvorfor ikke bare træne udendørs?
Mange gange så har vi tendens til ikke at tænke ud af boksen ift. hvordan vi reelt får trænet. Udendørs træning kan både være mindst lige så effektiv og sågar også betydeligt mere forfriskende end træning i fitnesscentret. Opsøg udendørs træningsarealer eller undersøg hvilke udendørs træningsøvelser du kan lave med fx. egen kropsvægt.
Sørg derfor for at give dig selv de bedste rammer i et passende miljø for hvordan din træning bliver udført.
4. Forsøg at lade is være is
Sommeren giver os simpelthen så mange fristelser alle steder hvor vi befinder os. Det kan være store isvafler, søde jordbær, friske vandmeloner, sprøde grillpølser osv.
Ofte forbinder vi de mange fristelser med værende noget ekstraordinært lækkert om sommeren. Men hvorfor egentlig gøre det så eksklusivt. Du vil reelt hele året rundt kunne købe en isvaffel eller en grillpølse.
Det der ofte sker når vi gør noget til noget ekstraordinært og eksklusivt er, at vi gør det til noget forbudt. Forbudt fordi det er noget vi jo ikke altid bare kan og må få. Hvis man forbyder sig selv noget, så stiger vores lyst helt automatisk til at ville have det endnu mere. Hvad nu hvis du kunne vende dig selv til, at is ikke er noget ekstraordinært? Hvad nu hvis du kunne vende dig til at spise is fordi du rent faktisk har lyst uanset tidspunktet på året. Tror du så, at muligheden for at gøre det eksklusivt og dermed forbudt, ville kunne mindskes?
Sørg derfor for at lade fødevarer være hvad det er = mad og energi til kroppen. Sørg for ikke at gøre fødevarer til noget forbudt.
5. Spis kun når du er sulten
Kender du det med at spise fordi du lige ser noget fristende? Det er helt vildt så ofte vi danskere spiser på følelserne. Hvis vi lige ser et eller andet spændende, så stiger vores lyst til det lynhurtigt. I forlængelse af tip #4 skal nævnes, at evnen til at spise efter behov i stedet for følelserne også i særdeleshed vil hjælpe dig til at spise mere fornuftigt. At spise efter behov vil sige, at man spiser efter hvor stor ens sult er. Hvis man er sulten bør man spise. Man bør ikke spise blot fordi man lige ser noget fristende. Hvis du spiser efter hvornår du er sulten, vil mængden af indtagede kcal falde markant set over en hel sommer.
Sørg derfor for at spise når du er sulten og har behov for mad, fremfor at spise fordi du bliver fristet.